ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΡΟΛΟΓΙΩΝ

Μπορείτε να μας φέρετε το ρολόι σας με ό, τι το συνοδεύει, συσκευασία, πιστοποιητικό, εγγύηση κλπ. για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και να σας δώσουμε μια εκτίμηση.

Για να γίνει η αξιολόγηση του ρολογιού απαιτείται ο γνώστης του αντικειμένου που θα κρίνει βάση ορισμένων κριτηρίων.

ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

 

Η ΜΑΡΚΑ ΤΟΥ

Ένας βασικός παράγοντας που καθορίζει τη ζήτηση ενός ρολογιού είναι η μάρκα του.  Όταν λέμε μάρκα εννοούμε ό, τι σημαίνει αυτό σαν σύνολο, δηλ. την εγγύηση του ονόματος του, την πιστότητα του μηχανισμού του, την άριστη κατασκευή του κι άλλα χαρακτηριστικά που περικλείει το όνομα.

Υπάρχουν μάρκες επώνυμες, ακριβές, φθηνές, εμπορικές και γενικά πολλές.  

Δεν υπάρχει όμως μια λίστα με ρολόγια προς ζήτηση, γιατί το κάθε ρολόι αξιολογείται βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και διαμορφώνεται ανάλογα η τιμή του.

Ένα ρολόι που έχει συντηρηθεί σωστά, έχει κάνει σέρβις σε εξουσιοδοτημένη αντιπροσωπεία, έχει καλή κατάσταση ως προς την λειτουργία αλλά και την εμφάνιση (δεν έχει φθορές) αξιολογείται παραπάνω από ένα άλλο πιο παραμελημένο.

gold-watch

 

ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ

Αν είναι δηλαδή, ανοξείδωτο, χρυσό, ασήμι, επίχρυσο κλπ.

Και αυτό είναι γενικά ένα κριτήριο βάση του οποίου κρίνεται η αγοραστική του αξία αλλά και η ζήτηση του. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ρολόγια μιας μάρκας που δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον ή τα πολύ ταλαιπωρημένα ρολόγια σε περίπτωση που έχουν πολύτιμο μέταλλο  –χρυσό ή ασήμι-  μπορούν να εξαγοραστούν ως μέταλλο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είστε χαμένοι ακόμη κι αν το ρολόι σας δεν έχει ζήτηση ή είναι σε κακή κατάσταση.

 εκτίμηση ρολογιών

 

Η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Το παλιό ρολόι δε σημαίνει πάντα ότι θα έχει καλύτερη τιμή αλλά ούτε το αντίθετο. Πάντα η ηλικία του ρολογιού είναι σε συνάρτηση με όλα τα παραπάνω με εξαίρεση τα ρολόγια εκείνα που πλέον δεν έχουν ανταλλακτικά ή σέρβις αν παραστεί ανάγκη.

 

Η ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Είναι συχνό το φαινόμενο των «μαϊμού» ρολογιών που κυκλοφορούν στην αγορά. Αν δεν έχετε αγοράσει το ρολόι από ένα αξιόπιστο κατάστημα προσωπικά ή το έχετε δεχτεί ως δώρο ή ακόμα ανήκει στην οικογένεια σας αρκετά χρόνια,  ο μόνος τρόπος να ξέρετε τι έχετε είναι να περάσει από τα χέρια του ειδικού και κατόπιν αξιολόγησής του να σας δοθεί και η τιμή της εξαγοράς του.

 

ΤΟ «ΣΥΝΟΛΟ» ΤΟΥ

Ένα ρολόι που έχει την αρχική του συσκευασία, την εγγύησή του, τα παραστατικά του σέρβις - αν έχει κάνει, θεωρείται πιο πλήρες ως προς την προσφορά από ένα «ορφανό» ρολόι.

Παρ’ όλο που ένα ρολόι το οποίο είναι πλήρες ανταλλάσσεται με περισσότερα χρήματα, αυτό δε σημαίνει πως ένα άλλο που δεν έχει όλα τα παραπάνω θα είναι κατώτερης αξιολόγησης.

 

χρυσό ρολόι τσέπηςΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ;

Αξιολογείται κι αυτό με τα παραπάνω κριτήρια.

Είναι βέβαια πολύ συχνό τα ρολόγια τσέπης να είναι από πολύτιμο μέταλλο και μάλιστα σε αρκετή ποσότητα καθώς έχουν πολλαπλά καπάκια, αλυσίδες κλπ.

Με μια προσεκτική εξέταση στο εσωτερικό καπάκι μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει τη σήμανση για την καθαρότητα του μετάλλου 0.585, 0.750 κλπ. αν είναι για παράδειγμα χρυσό.

Σε πρώτη φάση κι αυτό θα εκτιμηθεί ως ρολόι και σε περίπτωση που δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον θα σας δοθεί τιμή για το πολύτιμο μέταλλό του.