Αγορά Χρυσού | XRUSOS.NET | Τιμή Χρυσού | ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 211 405 1408 / 211 183 0399

ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟ - ΑΓΟΡΑ ΧΡΥΣΟΥ

ΚΟΣΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Πρώτες ύλες (μέταλλο, λίθοι, κ.ά.)

Ο χρυσός είναι ένα ακριβό υλικό αφενός επειδή δεν υπάρχει σε αφθονία κι αφετέρου εξαιτίας της δύσκολής εξόρυξης και του διαχωρισμού του.

Ως σπάνιο μέταλλο όμως ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την τιμή του είναι η προσφορά και η ζήτηση του.

Όταν υπάρχει μεγάλη προσφορά χωρίς όμως ζήτηση η τιμή πέφτει ενώ όταν υπάρχει ζήτηση χωρίς προσφορά η τιμή θα αλλάξει σημαντικά προς τα πάνω.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην αργυροχρυσοχοΐα ( χαλκός, άργυρος, παλλάδιο κλπ) αποκτώνται δύσκολα από τη φύση, αποτέλεσμα κόπου, μόχθου και δαπανηρών διαδικασιών.

Λίθοι πολύτιμοι ή μη, που στολίζουν και δίνουν έναν χαρακτήρα σε ένα κόσμημα επίσης απαιτούν κόπο και χρόνο τόσο για να αποκτηθούν όσο και για να επεξεργαστούν έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από έναν τεχνίτη για την δημιουργία ενός κοσμήματος.

Στην περίπτωση των πολύτιμων λίθων η αξία τους είναι ανάλογη της σπανιότητας, καθαρότητας, επεξεργασίας κι άλλων παραγόντων που καθορίζουν την τιμή τους.

Σχέδιο

Ένα σχέδιο αποκλειστικής δημιουργίας από έναν επώνυμο σχεδιαστή μπορεί σημαντικά να ανεβάσει την τιμή του τελικού προϊόντος.
Πιο οικονομικά είναι τα κοσμήματα ευρείας παραγωγής κι όχι τα αποκλειστικά σχέδια ή τα κοσμήματα κατά παραγγελία.

Δημιουργία από τεχνίτη

Ο αργυροχρυσοχόος κατασκευάζει τα καλούπια για τα κοσμήματα (μήτρες), φτιάχνει το κράμα μετάλλων, δημιουργεί το κόσμημα, συναρμολογεί τα επιμέρους κομμάτια του, προσθέτει κουμπώματα, ασφάλειες κλπ.

Ο χρόνος κατασκευής αυξάνεται σημαντικά σε περίπτωση χειροποίητων κοσμημάτων, σφυρήλατων και ρεπουσσέ ή διάτρητων κοσμημάτων κι όσων απαιτούν την εφαρμογή επιπλέον τεχνικών όπως χαρακτική, καρφωτική, σμάλτωμα κλπ.

Η εργασία του αργυροχρυσοχόου είναι χειρωνακτική, πολύ δημιουργική αλλά με ιδιαίτερες απαιτήσεις και κινδύνους που έχουν να κάνουν και με τα επικίνδυνα για την υγεία του υλικά που χρησιμοποιεί κατά την κατασκευή των κοσμημάτων.

Πολλές φορές συνεργάζονται διάφορες ειδικότητες τεχνιτών για την δημιουργία ενός κοσμήματος όπως είναι, χαράκτες, καρφωτές, γεμμολόγοι, αδαμαντοδέτες κ.ά.

Ύστερα ακολουθεί ο καλλωπισμός του κοσμήματος με στίλβωση και επιμετάλλωση για να αποκτηθεί η τελική μορφή του.

Στο στάδιο της συναρμολόγησης προστίθενται και οι λίθοι αφού προηγουμένως έχει γίνει και σε αυτά επεξεργασία προκειμένου να εφαρμόσουν στο κόσμημα.

Το τελικό στάδιο είναι ο έλεγχος ποιότητας και καλής λειτουργίας των κουμπωμάτων κλπ.

Το κόσμημα πλέον είναι έτοιμο και μένει να φθάσει στον τελικό αποδέκτη.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΠΟΥ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΚΟΣΜΗΜΑ

Ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού ενός κοσμήματος είναι η βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου.

Η μεγαλύτερη διακύμανση τιμής επέρχεται σε αυτό το στάδιο γιατί το βασικό κόστος ενός κοσμήματος (με εξαίρεση την αξία των λίθων και την αμοιβή του σχεδιαστή -αν μιλάμε για ειδική δημιουργία) είναι συγκεκριμένη αν θεωρηθεί δεδομένη η τιμή του χρυσού στην παγκόσμια αγορά.

Έτσι ένα κόσμημα που φθάνει στην βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου έχει ήδη επιβαρυνθεί με κόστη τα οποία συνοπτικά είναι:

*Τιμή πρώτων υλών (μέταλλα, λίθοι κ.ά.)

*Κόστος παραγωγής συν επιπλέον εργασίες (πολλές φορές αμοιβές διαφόρων ειδικοτήτων τεχνιτών)

*Μεσάζοντες – εμπορικοί αντιπρόσωποι (αν υπάρχουν)

*Κόστη διαφημιστικής προβολής (ιστοσελίδα, καταχώρηση σε Μ.Μ.Ε., μάρκετινγκ)

*Πάγια έξοδα της επιχείρησης (ενοίκιο κλπ, υπάλληλοι)

*Κέρδος της επιχείρησης (ένα από τα μεγάλα κόστη που βαραίνουν ένα κόσμημα είναι το είδος της επιχείρησης, η αποκλειστικότητα κλπ – «επώνυμο κόσμημα»).

*ΦΠΑ 23 % (ενίοτε Φόρος Πολυτελείας 10 % που ισχύει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις)

Κι οπωσδήποτε η παραμονή ενός απούλητου κοσμήματος στη βιτρίνα επί μακρόν μπορεί να φέρει διαφοροποιήσεις τιμών σε προϊόντα της επιχείρησης.

Στη σημερινή εποχή αρκετά από αυτά τα κόστη έχουν μετριαστεί κυρίως λόγω εφαρμογής νέων τεχνικών δημιουργίας των κοσμημάτων με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των υπολογιστών τόσο στη σχεδίαση όσο και στην κατασκευή τους.

Βέβαια ένα μεγάλο κομμάτι κατά τη διάρκεια της δημιουργίας ανήκει ακόμα στους τεχνίτες που είναι το τελικό φινίρισμα.

Επίσης χάρη στη ανακύκλωση των παλιών κοσμημάτων έχει μετριαστεί κι ένα αρκετά σημαντικό κόστος που είναι αυτό της εξόρυξης.

Ο καταναλωτής πλέον που έχει στη διάθεση του πολλές επιλογές ως προς την απόκτηση ενός κοσμήματος πρέπει να ψάξει τις πηγές όπου πραγματικά δε θα το πληρώσει με περιττές επιβαρύνσεις.

X