ΓΙΑΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

 

Ο καλλωπισμός με κοσμήματα είναι μια από τις πιο παλιά συνήθειες του ανθρώπου.

Έχουν βρεθεί κοσμήματα φτιαγμένα από κοχύλια, ξύλα, κόκαλα, φυτά, δέρματα ζώων και από οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους  που χρονολογούνται εδώ 100.000 χιλιάδες χρόνια.

Ενώ τα πρώτα ελληνικά κοσμήματα φτιαγμένα από χρυσό και πολύτιμους λίθους ξεκινούν από το 1600 π.Χ.

Οι λόγοι που οι άνθρωποι φορούν κοσμήματα είναι πολλοί αλλά σύμφωνα με τους ψυχολόγους ο κυριότερος λόγος είναι ότι θέλουν να διαφοροποιηθούν από τους υπολοίπους.

 

Εκτός της αγάπης του ανθρώπου για το πολύτιμο και λαμπερό αυτό μέταλλο οι κυριότεροι λόγοι είναι:

 

Επένδυση

Η πορεία του χρυσού μέσα στα τελευταία 10 χρόνια έχει παρουσιάσει μια αύξηση πάνω από 300 %. Παρά τις διακυμάνσεις τιμών ο χρυσός είναι μια εγγυημένη μορφή επένδυσης κυρίως σε μορφή καθαρού χρυσού.

Ο χρυσός αν και έχει διακυμάνσεις τιμών, αφού είναι χρηματιστηριακό προϊόν, σε σχέση με τα άλλα είναι το πιο σταθερό αγαθό και πάντα αποτελεί εγγύηση σε περίπτωση υποτίμησης του νομίσματος της χώρας.

Εξάλλου είναι ένα είδος που δεν χάνει την αξία του γιατί δεν φθείρεται και είναι εύκολα εξαργυρώσιμος σε περίπτωση ανάγκης.

 

Ήθη και έθιμα

Η ελληνική κουλτούρα έχει ταυτιστεί με το χρυσό για αυτό φίλοι και συγγενείς προσφέρουν:

  • στην προίκα της νύφης
  • στο λογοδοσία ή τον αρραβώνα
  • στο στρώσιμο του κρεβατιού
  • στον γάμο
  • στο νεογέννητο μωρό
  • στη βάφτιση
  • ως δώρο στους κουμπάρους κλπ.

 

Πάντα είναι από χρυσό οι βέρες του ζευγαριού και ο βαφτιστικός σταυρός του νεοφώτιστου μικρούλι.

Αλλά δίνεται και σε κάθε στιγμή που απαιτεί ένα ιδιαίτερο δώρο όπως είναι οι επέτειοι γάμου, στη λεχώνα γυναίκα από τον σύζυγο, στο παιδί που πέρασε στο πανεπιστήμιο ή που ενηλικιώθηκε κλπ.

 

Παρόρμηση της στιγμής

Το κόσμημα κυρίως όταν πρόκειται για χρυσό είναι αντικείμενο μιας προμελετημένης αγοράς. Παρ’ όλα αυτά αρκετές φορές οι άνθρωποι βλέπουν κάτι στη βιτρίνα και το αγοράζουν – για δική τους χρήση συνήθως.

Σε αυτό συμβάλλει η καλή τιμή ή η προσφορά που ενδεχομένως υπάρχει σε αυτό αλλά και η σκέψη να καλύψουν μια επερχόμενη υποχρέωση.

 

Για ένα ξεχωριστό δώρο

Είναι ίσως το μοναδικό δώρο που δε θα μπορέσει κανείς να αμφισβητήσει την αξία του αλλά θα είναι μια επιπλέον απόδειξη ενδιαφέροντος και αγάπης του ατόμου από το οποίο προέρχεται.

Ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων που τρέφουμε για κάποιο πρόσωπο μετατρέποντας τα σε υλικό και πολύτιμο αγαθό που είναι ο χρυσός.

 

Τα ενοχικά δώρα

Τα κοσμήματα - δωράκια στην «εξωσυζυγική» σχέση που υπόσχεται ενδιαφέρον και ζητά ανταπόκριση από το εν λόγο πρόσωπο αποφεύγοντας έτσι τεχνηέντως δεσμεύσεις τύπου «γάμος».

Τα κοσμήματα – δωράκια στην «νόμιμη» σχέση φορτωμένα πολλές φορές με ενοχικά συναισθήματα για την «απιστία» ή και την κατά συνέπεια αδιαφορία.

Στα ενοχικά δώρα συγκαταλέγονται κι όσα συνοδεύονται με ένα «συγνώμη» για οποιονδήποτε λόγο. Κι όσο πιο καλό το δώρο τόσο μεγαλύτερο και το σφάλμα που προηγήθηκε.

 

 

Τα κατά συνήθεια δώρα

Ίσως είναι λίγο «πεζός» ο τίτλος αυτός αλλά αρκετές φορές οι άνθρωποι αγοράζουν κοσμήματα γιατί είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις ακόμα κι αν κάποιος το προσφέρει επειδή το νοιώθει συγκαταλέγονται σε αυτά τα δώρα που πρέπει να δίνονται σε ανάλογες περιστάσεις όπως σε επετείους γάμου/γνωριμίας, στη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου κλπ.

 

Τα δώρα αγάπης

Είναι αυτά που κανείς αγοράζει αυθόρμητα γιατί έτσι ένοιωσε. Είναι σαφέστατα τα πιο ωραία δώρα που έχουν και συναισθηματική αξία. Ποια γυναίκα έχει ξεχάσει το πρώτο κόσμημα που της δώρισε ο αγαπημένος της;

 

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΦΟΡΑΝΕ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ:

*Το κόσμημα που φοράνε σημαίνει κάτι για αυτούς όπως η βέρα συμβολίζει τη δέσμευση με το έτερον ήμισυ.

*Θέλουν να δείχνουν όμορφοι. Το κόσμημα αναδεικνύει τόσο τη φυσική ομορφιά όσο κι ένα καλό ρούχο το οποίο συμπληρώνει.

*Θέλουν να προβάλλουν τη μοναδικότητά τους, να ξεχωρίσουν.

*Θεωρούν το κόσμημα ως αναπόσπαστο κομμάτι του στυλ και της μόδας.

*Αποκαλύπτουν κατά κάποιο τρόπο την προσωπικότητά τους με τις επιλογές των κοσμημάτων που φοράνε.

*Πιστεύουν πως τους παρέχει προστασία ή φέρνει τύχη, όπως όταν πρόκειται για ματάκια, σταυρούς, τριφύλλι κλπ.

*Θέλουν να επιδείξουν πλούτο ή κοινωνική θέση κυρίως όταν πρόκειται για έντονα και μεγάλα κοσμήματα.

*Είναι δοσμένα από αγαπημένα πρόσωπα και θέλουν να τα φοράνε πάντα γιατί είναι φορτωμένα με αναμνήσεις.

 

*Θέλουν να εντυπωσιάσουν το αντίθετο φύλο.

*Επικοινωνούν με τον γύρω κόσμο μέσα από τα κοσμήματα που φοράνε. Δείχνουν τη θρησκεία τους όταν φοράνε σταυρό, το ζώδιο τους, πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις με τις επιλογές των κοσμημάτων τους. Από αρχαιοτάτων χρόνων το κόσμημα φυσικά συμβόλιζε τον πλούτο ή την ηγετική θέση αυτού που το φορούσε κι έμμεσα ασκούσε επιρροή από περίοπτη θέση.

 

Διαβάστε επίσης:

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΩΣ ΔΩΡΟ

ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ

ΚΟΣΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ