ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Ξέρετε ότι ένα κόσμημα «σας λέει» τα καράτια του αλλά και τον κατασκευαστή του;

Με μια προσεκτική ματιά σε ένα κόσμημα θα βρείτε το σύμβολο που δηλώνει την καθαρότητα του μετάλλου δηλαδή την περιεκτικότητά του σε καθαρό μέταλλο, αλλιώς τα καράτια του.

Από το  1972 που έχει υπογραφεί η  «Συνθήκη για τον έλεγχο και την σφράγιση αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα» γίνεται μια προσπάθεια ενιαίας κωδικοποίησης της σήμανσης.

Αλλά αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η συμφωνία εφαρμόζεται σταδιακά από τις χώρες που υπέγραψαν, και από την άλλη υπάρχουν και οι χώρες που σημαίνουν τα κοσμήματα σύμφωνα με τις δικές τους διατάξεις (όπως η Αμερική),  καθώς επίσης και το γεγονός ότι ήδη  κυκλοφορούν κοσμήματα παλιά που δεν συμμορφώνονται με τις νέες ρυθμίσεις γίνεται κατανοητό πως υπάρχει ποικιλία σφραγίδων στα κοσμήματα.

 


 

Στις περισσότερες χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, κ.ά.) η σφράγιση των κοσμημάτων γίνεται σε ειδικές κρατικές υπηρεσίες.

Σε κάποιες άλλες όμως, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η υποχρέωση αυτή βαραίνει τον ίδιο τον κατασκευαστή του κοσμήματος.

Σε άλλες πάλι χώρες (Βέλγιο, Δανία) υπάρχει ελευθερία επιλογής ως προς το αν η σφράγιση θα πραγματοποιείται από τον κατασκευαστή ή από ανεξάρτητο οργανισμό.

Σε περίπτωση που το κόσμημα δεν είναι εύκολο να σημανθεί λόγω της κατασκευής του (για παράδειγμα στις αλυσίδες) η αποτύπωση μπορεί να γίνει σε ένα πλακίδιο που θα είναι κατασκευασμένο από το ίδιο μέταλλο και θα είναι προσκολλημένο πάνω στο κόσμημα.

Σε αρκετά παλιά κοσμήματα ή σε χειροποίητα υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που έχει παραλειφθεί η σήμανση.

Σε αντικείμενα όπως μετάλλια, νομίσματα, επιστημονικά όργανα, οδοντοτεχνικά αλλά κι αυτά που το βάρος τους είναι κάτω από 1 γραμμάριο δεν είναι υποχρεωτική η σήμανση καθαρότητας.

Εκτός όμως από τη σήμανση καθαρότητας πάνω στο κόσμημα θα δείτε και τον κωδικό του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα του κοσμήματος όπως είναι καταγεγραμμένοι στους καταλόγους των Εμπορικών Επιμελητηρίων της γεωγραφικής περιοχής όπου ανήκουν.  Οι κωδικοί αυτοί αποτελούνται από γράμματα και αριθμούς.

 

 

Στην ελληνική αγορά πολύ συχνά θα βρείτε τις εξής σημάνσεις:

ΧΡΥΣΟΣ (Κίτρινος ή Λευκός)

375

ή

  9Κ*

Στα 1000 μέρη τα 375 είναι χρυσός ή 9/24.

585

ή

14Κ*

Στα 1000 μέρη τα 585 είναι χρυσός ή 14/24.

750

ή

18Κ*

Στα 1000 μέρη τα 750 είναι χρυσός ή 18/24.

 

*Κ = καράτια

Δεν πρέπει να συγχέετε με τα καράτια των πολύτιμων λίθων.

Όταν τα καράτια αναφέρονται στις πολύτιμες πέτρες, είναι μονάδα βάρους ενώ όταν αναφέρονται σε μέταλλα είναι περιεκτικότητα ή ποσόστωση.

ring14 18Κ

 Σπανιότερα θα βρείτε:

333

ή

  8Κ*

Στα 1000 μέρη τα 333 είναι χρυσός ή 8/24.

500

ή

12Κ*

Στα 1000 μέρη τα 500 είναι χρυσός ή 12/24.

916

ή

22Κ*

Στα 1000 μέρη τα 916 είναι χρυσός ή 22/24.

 

Τα καράτια δηλαδή η περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει την τιμή αγοράς  ενός κοσμήματος.

Αυτό σημαίνει ότι ένα κόσμημα 18 καρατίων (με απλά λόγια περιεκτικότητας  75 % σε καθαρό χρυσό) είναι ακριβότερο από ένα κόσμημα 14 καρατίων (περιεκτικότητας 58,5 %  σε καθαρό χρυσό) γιατί απλά το πρώτο έχει περισσότερο καθαρό χρυσό από ό,τι το δεύτερο.

Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε ότι τα υπόλοιπα μέρη από την ποσόστωση των καρατίων αποτελείται από άλλα μέταλλα, κυρίως μη πολύτιμα, όπως νίκελ, χαλκός κ.ά.

 

ΑΣΗΜΙ

Σε ένα ασημένιο αντικείμενο ή σκεύος θα βρείτε συνήθως τις εξής σημάνσεις:

 

 

 

800

 

 

 

Στα 1000 μέρη τα 800 είναι άργυρος.

 

900

Στα 1000 μέρη τα 900 είναι άργυρος.

925

Στα 1000 μέρη τα 925 είναι άργυρος.

 

Ο όρος “Sterling Silver” αναφέρεται επίσης σε ασήμι 925/1000 ενώ αν βρείτε σήμανση “Nickel Silver” ή “German Silver” αυτά τα αντικείμενα δεν έχουν ίχνος από ασήμι αλλά είναι ο λεγόμενος «Αλπακάς», ένα  κράμα από  χαλκό, νικέλιο  και ψευδάργυρο.

 

 

ΕΠΙΧΡΥΣΑ Ή ΕΠΑΡΓΥΡΑ

Σύμφωνα με την νέα Αγορανομική Διάταξη του 2010, σε αντικείμενα επίχρυσα ή επάργυρα είναι υποχρεωτική η αναγραφή ότι πρόκειται για κοσμήματα ή αντικείμενα επικαλυμμένα με πολύτιμο μέταλλο και πρέπει να φέρουν πλακίδιο  σταθερά τοποθετημένο αν δεν είναι δυνατή η σήμανση πάνω στο αντικείμενο λόγω της κατασκευής του, προς αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή.

Πάλι όμως προκύπτει το πρόβλημα με τα αντικείμενα που έχουν κατασκευαστεί πριν τη διάταξη, που είναι πιθανόν να φέρουν λανθασμένη ή και καθόλου σήμανση.

 

Οι φράσεις “Gold Plated” ή “Silver Plated” δηλώνουν αντίστοιχα τα επίχρυσα και επάργυρα αντικείμενα.