ΓΙΑΤΙ ΠΕΦΤΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

Ο κύριος λόγος είναι ένας:
ΜΙΚΡΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ.

Και οι λόγοι που οδηγούν στο παραπάνω συμπέρασμα είναι:


Η κυβέρνηση της Ινδίας τριπλασίασε το φόρο εισαγωγής χρυσού
πριν 2 χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 10% πτώση μέσα σε ένα έτος, πράγμα που επηρέασε σημαντικά τη ζήτηση καθώς η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χρυσού του κόσμου.

Μείωση από 85 % σε 60 % της χρηματοδότησης στα ενεχυροδανειστήρια χρυσού στην Ινδία καθώς έτσι υπέδειξε η κεντρική τράπεζα της Ινδίας που προέβλεπε. Με αποτέλεσμα οι πελάτες να αναζητήσουν άλλες μορφές δανεισμού πιο αποδοτικές από τον χρυσό.

Μείωση των επενδύσεων σε χρυσό παγκοσμίως.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών των μετοχών της Αμερικής με αποτέλεσμα όλοι να αγοράζουν μετοχές εξαργυρώνοντας τα χρήματα που είχαν επενδύσει σε χρυσό.

Αύξηση παγκόσμιας παραγωγής χρυσού από εξορύξεις.Η πτωτική πορεία της τιμής του χρυσού

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη που αναγκάζει χώρες να πουλούν τα αποθέματα χρυσού που έχουν, δημιουργώντας έτσι πλεονάσματα του μετάλλου.

Ο George Soros μείωσε την επένδυσή του σε χρυσό επηρεάζοντας έτσι πολλούς επενδυτές καθώς είναι ένας από τους γνωστότερους επενδυτές του κόσμου.

Οι κεντρικές τράπεζες της Αμερικής, της Ιαπωνίας και της Αγγλίας τυπώνουν χρήματα. Με άφθονο ρευστό που κυκλοφορεί ανεβαίνει ο πληθωρισμός και αλλάζουν οι επενδυτικές κινήσεις.

Ισοτιμία του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων είναι ένας μεγάλος καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση της τιμής του χρυσού. Όταν το δολάριο φθηναίνει οι επενδυτές στρέφονται προς αγαθά που τιμολογούνται με δολάριο αλλά όχι όμως το χρυσό γιατί κινείται ανοδικά σε αυτή την περίπτωση. Ενώ με την ισχυροποίηση του δολαρίου οι μετοχές τους θεωρούνται ισχυρή επένδυση.

Η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ, μια χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή χρυσού παγκοσμίως.

Οι κινήσεις κι εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων όπως η Goldman Sachs και η Credit Suisse, που είτε πουλούν χρυσό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων είτε κάνουν προβλέψεις για πτωτική πορεία του χρυσού επηρεάζουν τους επενδυτές.